GRÖNARE JUL MED INGRID MARIE

Nu vill jag inspirera till en grönare jul. God mat och upplevelsen av att dela måltider med vänner, familj och gärna en ny bekantskap gör mitt liv rikare. Jag tänker att du kan se mitt julbord som en samling nya bekantskaper. Kanske bjuder du inte in alla på en gång. Tar en i taget. Väntar nyfiket med någon till mellandagarna. Men förhoppningsvis tar du någon till ditt hjärta, eller i det här fallet din mage. Som de flesta vet så mår både våra kroppar och vår planet bra av att äta mer vegetarisk mat. Alla kan börja med att i alla fall servera en grön och ekologisk rätt på julbordet. Eller hur? Välj mellan svärmors brysselkål, grönkålscocotter med granatäppelsås, spenatägg, saffranszucchini, morotslåda med ädelost, kikärts- och cashewbollar, röd- och vitkålsssallad, mangoldsallad med färska fikon och chèvre. Alkoholfri snaps! Choklad- och nötbollar, äpple- och kanelbollar eller mozartkulor.

Recepten har jag knåpat ihop med inspiration från olika håll. En del rätter blev lite extra goda, som morotslådan, vit- och rödkålssalladen samt kikärtsbullarna med cashewnötter. De där choklad- och nötbollarna var försvinnande goda...

Vill också verkligen tipsa om den alkoholfria snapsen. En dryck med sting i för en vitare jul!

Alla bilder är tagna av Sandra Rogers.

Svärmors brysselkål
Det här är en rätt som jag gör hela året om, men den passar extra bra till jul. Gott för sig själv, eller som tillbehör. 
En påse brysselkål
Hasselnötter
Granatäpple
Riktigt smör
Salt

Torrosta hasselnötter ugn. Ca 200 grader. Håll koll så att de inte bränns. När de börjar se torra tar du ut plåten. Lägger nötterna på en ren kökshandduk. Vik ihop den och gnugga bort skalet på hasselnötterna.

Koka brysselkålen mjuk i välsaltat vatten.

Hetta upp smör i en stekpanna, lägg i den kokta brysselkålen och rör om. Häll i nötterna. Lägg upp allt på ett fat och strö över granatäpplekärnor. 

Morotslåda med ädelost
5 stora morötter
1 gul lök
Kokosolja (den utan kokossmak)
Citronolja
2 dl vispgrädde
3 ägg
Stilton eller annan grönmögelost
Bladpersilja
Salt och cayennepeppar.

Skala och riv morötterna grovt. Skala och hacka löken.
Fräs morötter och lök i koksolja. Tillsätt lite citronolja.
Vispa ihop grädde och ägg. Salta och peppra varsamt med cayennepeppar.
Lägg morötter och lök i en ugnsfastform. Häll över äggstanningen.
Smula över grönmögelost.

Sätt in i ugn på 225 grader i 20-30 minuter. När den fått färg och inte känns rinnig är den klar

Strö över rikligt med bladpersilja innan servering. En enkel favorit!

Saffranszucchini med parmesan och pinjenötter
2 zucchini
Kokosolja (utan smak)
1 gul lök
2 dl vispgrädde
1 dl riven parmesanost
1 påse saffran
Salt, peppar
Pinjenötter

Strimla gärna zucchinin så den ser ut som pasta, har du ingen sådan apparat, skär du den bara i bitar. Det är smaken som räknas här. Finhacka en lök. Fräs zucchini och lök i kokosolja. Häll på grädde och saffran. Salta och peppra. Låt småkoka i 10 minuter. Rör emellanåt. Ta av från spisen och rör i parmesanosten. Torrosta pinjenötter i stekpanna, det går fort, så håll koll. Lägg upp saffranszucchinin på ett fat och strö över pinjenötterna. 

Rödbetssallad med mangold, chèvre och fikon
3 kokta rödbetor
1 liten rulle getost
1 påse mangold
4 färska fikon
Pumpafrön
Valnötsolja
Honungssenap
Rödvinsvinäger
Salt, svartpeppar

Koka, kyl av och skala rödbetorna. Skiva i bitar.
Strö mangold över ett stort fat och lägg på rödbetor, getost, delade fikon och lättrostade pumpafrön (rosta lätt i stekpanna).
Gör en dressing på valnötsolja, rödvinsvinäger, rikligt med honungssenap en gnutta salt och svartpeppar. Ringla över salladen. 

Grönkålscocotter med granatäpplesås
1 påse fryst grönkål
Kokosolja (utan smak)
1 gul lök
En halv burk keso
En vitlöksklyfta
2 ägg
1 dl fint riven stark ost
Lite muskotnöt, salt och peppar
Citronolja

Fräs grönkål och lök i kokosolja. Se till att fräsa bort en hel del vätska. Pressa i en vitlöksklyfta och krydda sparsamt med muskotnöt, salt och peppar. Riv osten och blanda med keso och ägg. Blanda ihop allt. Droppa lite citronolja i botten på fyra ugnsfasta små formar och fördela ut röran. Ställ formarna i en långpanna med vattenbad. Vattnet ska ungefär täcka halva formen. Sätt in i ugn, 200 grader, 20-25 minuter. Det är klart när du ser att röran börjar stanna till. Kan ta lite tid. Ta ut, låt stå och vila och ytterligare stanna till.

Sås med granatäpple
2 msk granatäpplejucie
1 dl crème fraiche
½ tsk kokossocker
Salt, peppar

Blanda ihop allt och lägg en klick på den ljumma cocotten. 

Nyttigt sött
När det kommer till goda bollar kan man ta lite av varje av det man har hemma. Beroende på vad man gillar för smaker. Nötter, torkad frukt, frön, kokossocker, agavesirap, kokoksolja, kanel, ingefära, kardemumma.

Jag gjorde två smaker. Körde alla ingredienser i en mixer. Går bra med matberedare med. Sen gjorde jag bollarna som jag rullade i kokos eller chiafrön. 

Nöt- och chokladbollar
Dadlar, cashewnötter, paranötter, rå kakao, havregryn, agavesirap, kokosolja (en msk), lite vatten, kokos.

Äppel- och kanelbollar
Torkade äppelbitar, cashewnötter, mandel, torkade fikon, kanel, kokossocker, lite vatten, kokos, chiafrön.

Mozartkulor
Inte det nyttigaste, men ack så gott. En självklarhet på vårt julbord då min pappa alltid gjorde mozartkulor. Du behöver nougat, fin mandelmassa, och god mörk choklad.

Skär nougaten i små fyrkanter och gör de sedan till runda bollar. Ställ in kallt så de stelnar till. Gör små platta rundlar av mandelmassan. Lägg i en nougatboll och rulla in den i mandelmassan. Ställ allt kall igen. Smält chokladen och rulla bollarna i den. Lägg upp på fat och låt stelna. Lite pyssel, men det är det värt!

I väntan på jullunchen
Värmande äppeldryck
Här kommer receptet på världens godaste äppeldryck. Vi har alltid en kastrull på gång i december. Dessutom innehåller den bara nyttigheter. Inte minst färsk ingefära som är av de tre rötterna "Trinity Roots" som är så välgörande enligt den yogiska traditionen. De andra två är lök och vitlök. Rekommenderas dock inte till äppeldrycken...

Det du behöver är:
En god äppeljuice
Torkade nejlikor
Torkad stjärnanis
Kanelstänger 
Färsk ingefära (skalad och skuren i bitar)

Proportionerna kan du variera efter tycke och smak. En del gillar kanel bättre, andra stjärnanis. Jag brukar ha 1,5 liter äppeljuice, 10 nejlikor, 2 stjärnanisstjärnor, 2 kanelstänger och 4 cm ingefära. Cirkus. Saknar jag någon ingrediens, hoppar jag över den. 

Häll allt i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i ca tio minuter. Håll koll när det kokar upp, för då kokar det lätt över. Tro mig, jag vet...Låt det sedan stå och dra ett par timmar på ett svalt ställe. Har man balkong är det utmärkt. Annars får man låta det svalna innan man sätter in det kylskåpet.

Bäst är att låta det dra ett bra tag. Då blir det extra sting från ingefäran.


Pepparkaka med lingonsylt
½ burk Philadelphiaost
2 msk rårörda lingon
Goda pepparkakor!


Blanda Philadelphiaost och rårörd lingon.

Bred röran på pepparkakorna.

Torrostade hasselnötter, före och efter handduksmangling.

Ägg med spenatröra
4 ägg
1 vitlöksklyfta
½ dl Crème fraiche
1 msk majonnäs
Två nävar färsk spenat
Några droppar citronolja
Himalayasalt och nymalen svartpeppar

Hårdkoka äggen. Skala och dela på mitten.
Finhacka färsk spenat. Blanda med en pressad vitlöksklyfta, crème fraiche, majonäs, himalayasalt, svartpeppar och citronolja.

Lägg röran på ägghalvorna och toppa med en valnöt.

Strimlad zucchini.

 Röd- och vitkålssallad
¼ Rödkålshuvud
¼ Vitkålshuvud
½ Rödlök
1,5 dl Crème fraiche
½ dl Majonnäs
2 msk Kokossocker
1 msk Dijonsenap
2 msk Valnötsolja
Himalayasalt

Skiva kål och lök tunt i matberedare eller med osthyvel. Eller med en vanlig kniv.

Blanda ihop övriga ingredienser.

Blanda ihop allt och låt stå och dra, gärna över natten.

Så god!

Alkoholfri snaps!
Det här vill jag verkligen tipsa om. För det kan vara roligt att sjunga snapsvisor och vara med och skåla. Men avstå alkoholen. Med denna dryck får du ett riktigt sting ändå.
3 lime
1 citron
Agavesirap
Cayennepeppar
Vatten

Pressa lime och citron. Blanda med agavesirap och vatten. Krydda med cayennepeppar. Testa dig fram hur stark du vill ha den. Tänk på att cayennepeppar verkligen är starkt. Testa även hur söt du vill den ska vara och tillsätt agavesirap efter önskad sötma. Servera väl kyld. Skål!

Kikärtsbollar ca 15 st
1 burk kikärtor
1 dl cashewnötter
1 msk citronolja
½ kruka färsk koriander
3/4 dl ströbröd
1,5 dl vispgrädde
Kokosolja (den utan kokossmak, eller med om man gillar kokos)
Salt och cayennepeppar
(Tomat, koriander, god olja till servering)

Blötögg ströbröd ooch grädde några minuter så ströbrödet sväller.

Blanda ihop allt i en matberedare eller mixer så nötterna blir finfördelade. Det ska bli geggigt.

Rulla smeten till bollar och stek i koksolja så att de får en lite knaprig yta och blir genomstekta.

Hacka tomat och koriander, blanda med en god olja och häll över bollarna vid servering.