VEGETARISKA VECKAN

Under en vecka tog jag bilder och skrev ner recepten på det jag lagade. Hoppas du kan hitta inspiration i recepten till en grönare vardag! Morotssoppan är min personliga favorit.
Fotograf: Sandra Rogers.

Dag 1. Vegetariska veckan. 
Ratatouille på danskt rågbröd med tryffeltopp


Att ha en laddning smakrik ratatouille i kylskåpet är att alltid ha något gott och nyttigt tillbehör eller mellanmål. Eller som egen rätt. Min ratatouille blir olika varje gång eftersom jag tar det som finns hemma. Perfekt för att göra av med de sista bitarna av olika grönsaker. 

Den här rätten är dessutom perfekt att ta med som lunch till jobbet. Lägg ratatouillen i en liten låda och såsen i en. Bre brödet hemma. Sen är det bara att lägga ihop när det är dags. För den är lika god kall som varm.

Man kan också göra den som tilltugg. Dela en skiva bröd i fyra delar. Och lägg på röra och sedan sås. Perfekt smakbit. 

Så hur gör man? Det viktigaste är att låta grönsakerna puttra länge på svag värme. Två-tre timmar brukar vara lagom. 

Ingredienser ratatouille:
Zucchini, aubergine, broccoli, paprika, tomater, vitlök, lök, kokosolja, olivolja, citron, buljong, peppar, persilja (det går utmärkt att byta ut grönsakerna på listan med andra, man behöver inte heller ha så många sorter)

Gör så här:
Skölj, skala om det behövs och skär grönsakerna i bitar. Ta fram en stor gryta och lägg i kokosolja (blir också bra med ghee). Värm upp långsamt och lägg i grönsakerna. Fräs runt på lite högre värme och sänk sedan. Lägg på lock och låt puttra i ca 30 minuter tills det börjat vätska sig. Tillsätt god lantbuljong (obs ingen mer vätska utan bara buljongen). Sen är det bara att låta allt stå ett par timmar till. Puttra på svag värme. Rör om emellanåt. Det är klart när grönskarna faller samman. Mot slutet pressar jag ner lite citron (inte för mycket så det blir beskt), tillsätter en skvätt god olivolja, blandar i färska eller torkade kryddor som jag gillar (det blir olika beroende på vad jag har hemma, men ofta persilja eller basilika). Om du behöver på slutet, kan du ta bort locket och koka bort överflödig vätska. 

Gör gärna en stor sats att ha i kylen! Den blir bara godare dagen efter.

Tryffeltopping:
Crème fraiche
Tryffelolja
Salt

Blanda bara ihop crème fraiche med en skvätt tryffelolja. Börja med lite olja och smaka av. Det kan bli alldeles för ”blommigt” om man tar för mycket. Salta lätt.

Sen väljer du bröd efter det du gillar, mår bra av och har hemma. Kanske bakar du ditt eget. Kanske har du ett glutenfritt. Jag gillar ett grövre danskt rågbröd, men det går utmärkt med annat med. Kanske finns en torr kant över som får nytt liv med smaskig röra.

Bred gärna riktigt smör på smörgåsen och lägg på grönsaksröran som blivit ljummen. Klicka på rikligt med tryffeltopping och klipp över gräslök om du har. 

Klart. En perfekt smakrik lunchrätt, tilltugg, förrätt, mellanmål eller lättare middag.

Dag 2. Vegetariska veckan.
Morots- och ingefärssoppa med fylld tortilla

Den här soppan är en storfavorit som jag gör året om. Passar kanske bäst på hösten, men när midsommaren blev kylig fick den varma frusna gäster på insidan under drinken. Vi hade den också som förrätt när vi gifte oss, så mycket gillar vi den. Tricket för att verkligen få fram smakerna är att fräsa morötterna, löken och ingefäran i ghee, vanligt smör eller kokosolja innan man täcker med buljong.

Ingredienser:
Morötter
Gul lök
Ingefära (ca 5 cm)
Buljong
Vispgrädde
Salt
Ghee, smör eller kokosolja

Skala morötter och slanta. Skala lök och dela i klyftor. Skala ingefära och skiva. Lägg ner allt i en kastrull med rikligt med valt fett. Fräs runt i ca 5 minuter. Häll på buljong så det täcker, inte mer. Det ska då vara en GOD buljong. Låt puttra i ca 15 minuter. Morötterna ska bli mjuka. Häll ner allt (buljongen med) i en mixer tillsammans med vispgrädde. Mixa tills soppan är alldeles gyllene gulorange. Smaka av med salt. Vill man kan värma på igen. 

Jag serverar med olika topping lite beroende på vad som finns hemma. Hackade valnötter, crème fraiche med persilja, hackad paprika, rostade pumpafrön.

Är man riktigt hungrig blir det en fylld tortilla till. Denna går utmärkt att ha för sig själv med till alla soppor eller som tilltugg.

Ingredienser:
Tortilla
Hackade svarta oliver
Hackad röd- eller silverlök
Riven ost

Lägg en tortilla i stekpannan. Strö över oliver, lök och ost. Tänk pizza. Lägg på en tortilla som lock. Stek på medelhög temperatur tills osten börjar smälta. Vänd. När den här genom varm låter du den svalna för att sedan klippa den i fyra delar. 

Ett tips är att serverar den fyllda tortillan som ett tilltugg. Då brukar jag skala en halv gurka, finhacka den och blanda med sötsur sås. Sen tar men en tortillabit och klickar på gurkröran. Så god smakbrytning!

Dag 3. Vegetariska veckan
Tacomiddag med gräddkokt majs med koriander

Lättlagat och riktigt gott om man gillar tacossmak. Det är majs- och koriander tillbehöret som är grejen.

Ingredienser:
Quorn eller sojafärs
Färsk spenat
Kokosolja
Tackokrydda (finns eko)
Tacochips (finns eko)
Majs
Pakrika
Grädde
Koriander
Riven ost
Salsa (finns eko på burk)
Crème fraiche eller gräddfil

Så här gör man:
Fräs quorn eller sojafärs i kokosfett och häll i en påse färsk spenat. Tillsätt kryddorna och häll på vatten. Låt koka ihop. 

Hacka paprika och lägg i kastrull med majs. Häll på grädde så det täcker. Salta lätt och låt grädden koka ner. Tillsätt massor av hackad koriander på slutet. 

Lägg upp färs, majsröran, tacochips, salsa, riven ost och klick crème fraiche.

Dag 4. Vegetariska veckan.
Tropisk sallad


Efter helgen kan det sitta bra med lite lättare mat. Idag fick det bli en tropisk sallad. 

Ta ett stort fat och strö över:
Ruccola
Mangold 
Tärnad fetaost
Melon i kuber
Finhackad rödlök
Rostade pumpafrön (rosta snabbt i panna med olivolja och lite salt)
Kokosflingor
Torkad mynta 
Olivolja

Blanda runt. Riktigt mycket smak!

Dag 5. Vegetariska veckan.
Den röriga dagen.


Så har vi kommit fram till röror. Som jag älskar röror och puréer. Och det är världens bästa rätter för att ta hand om rester. Röror, soppor och omeletter står på bordet var och varannan dag. Idag vill jag slå ett slag för blomkålspurée och ärtröra. Båda utmärkta att äta som tillbehör, ha på en macka eller bara några skedar som ett mättande mellanmål. Goda kalla och varma. Jag gör ofta purée på broccoli med. Då har jag i en liten bit ädelost. Eller på morötter. Då med ingefära och citron. Eller apelsin.

Basen är alltid densamma. Vald grönskak, gul lök, GOD buljong, täcker med buljongen, kokar tills det blir mjukt, mixar med grädde eller crème fraiche. Man kan ha i en klick smör med om man verkligen vill runda av smaken. 

Blomkålspurée
Dela ett blomkålshuvud i mindre bitar och koka i GOD buljong tills det är mjukt tillsammans med en klyftad gul lök. Du kan också använda fryst blomkål. 
Häll av all buljong och lägg blomkål och lök i en mixer. Häll på en skvätt grädde och mixa. Reglerar konsistensen med mängden grädde efter vad du föredrar. 
Nu kan du välja kryddning. Jag varierar mellan curry, persilja eller bara salta lätt. 

Ärtröra
Koka upp en påse frysta ärtor i GOD buljong tillsammans med en gul lök. Häll av buljongen. I med ärtor och lök i mixer. Häll på en skvätt grädde eller crème fraîche. Mixa.
Smaksätt med till exempel lite citron, citronpeppar eller mynta.

Dag 6. Vegetariska veckan.
Äntligen grönkål!


Grönkål är bland det nyttigaste man kan äta. Den här grönkålspajen är riktigt smaskig och går åt i ett nafs. Vill också slå ett slag för cayennepeppar. En krydda jag använder ofta för att få ett sting i maten. Ska dessutom vara bra för ämnesomsättningen. 

Det går utmärkt att göra juice på färsk grönkål med!

Grönkålspaj med lök, ädelost och tomat
Pajdeg, en påse fryst grönkål, ghee, en gul lök, en bit ädelost, stark ost, körsbärstomater, salt, cayennepeppar, ägg, vispgrädde. 

Gör den pajdeg som passar dig. Idag finns det så många alternativa recept. En klassisk på vetemjöl, smör och vatten. Dinkelmjöl. Grahamsmjöl. Nötmjöl. Blötlagda, mixade nötter. 

Häll en påse fryst grönkål i stekpannan (tinad, eller inte tinad), en gul lök, ghee (eller kokosolja) och salta lätt. Fräs ihop tills nästan all vätska kokat bort. Smula ner lite ädelost och tillsätt en knivsudd cayennepeppar. Häll blandningen över pajbotten.

Rör ihop tre ägg och 1 dl visgrädde. Häll över grönkålen. Strö över rikligt med riven eller skivad stark ost. Dekorerar med körsbärstomater.

In i ugn i 200 grader i 25 minuter. Lägg på ett bakplåtspapper om pajkanterna börjar brännas vid. 

Ta ut och låt pajen stå minst 15 minuter för att stanna till.

Servera med en sallad på mangold, avokado och valnötter. Ringla över en god oliv- eller rapsolja.

Dag 7. Vegetariska veckan.
Sista dagen. Ägg!


Har alltid, alltid ägg hemma. Med ägg kan man göra så mycket. En klassisk omelett som man kan fylla med rester. En gratäng. En paj. Här kommer några äggiga recepet. 

Broccoligratäng med fetaost och tomat
Broccoli, fetaost, körsbärstomater, ägg, grädde, cayennepeppar, salt, ajvar, crème fraiche, oliver
Dela en färsk broccoli (även skaftet) eller använd fryst. Koka den al dente. Fördela broccolin i en ugnfastform. Vispa tre ägg med en 1 dl grädde. Tillsätt lite cayennepeppar och salt. Häll över broccolin. Skiva fetaost i tärningar och strö över. Lägg på körsbärstomater. In i ugn, 200 grader, ca 30 minuter. Lägg på bakplåtspapper om fetan bränns. 

Jag gillar när fetaosten blir lite knaprig. Servera med oliver och en sås på ajvar (gott till det mesta) och crème fraiche. 

Omeletter
Jag brukar fräsa ihop de jag har i en stekpanna och sedan hälla på fyra vispade ägg (till två personer). Jag har alltså ingen vätska i äggen. Jag steker grönsakerna i kokosolja, ghee eller smör. På slutet har jag på rikligt med ost. Ibland strör jag över gröna blad, kryddor och frön

Omeletterna äter jag med en sallad och riven råkost. Kläm gärna över lite citron, citron gör kroppen mer basisk. Kanske man inte tror när den smakar surt.

Här är några blandningar från den gångna veckan. Men variationerna är oändliga.

1. Paprika, lök, vitkål, endiver, pumpafrön, mangold
2. Spenat, lök, fänkål, valnöt, getost

Det är bara att experimentera utifrån vad man gillar och har i kylskåpet. Med ett par omeletter i veckan blir det inga rester kvar i kylen!

Den vegetariska basen
I skafferiet:
Pumpa- och solrosfrön, valnötter, cashewnötter, kokosflingar,dadlar, sultanrussin, cacaopulver, agavesirap, bönor av alla de slag, gärna mungbönor, knäckebröd, ghee (ett slags smör som är supernyttigt), kokosolja (inte kokosfett som man gör ischoklad av), kokosmjölk (ej i konserv), oliv-, raps-, linfrö- och tryffelolja, vinäger, oliver, quinoa, cous-cous, yogi-te

I kryddskåpet:
Buljong, en god buljong är basen i mycket av det jag lagar
Gurkmeja (supernyttigt), curry, mynta, kanel och kardemumma (hela kärnor som jag maler), svartpeppar och seltin (jag behöver få i mig kalium), himalayasalt
Vitlök

I kylskåpet:
Vitkål, broccoli, blomkål, endiver, fänkål, zucchini, paprika, champinjoner, morötter, gurka, spenat, sallad, lök, ingefära, grädde, smör, crème fraiche, mandelmjölk, ägg, mozzarellaost, fetaost, ädelost, majonnäs, ajvar och dijonsenap

I frysen:
Broccoli (äter massor av broccoli), blomkål, spenat, gröna ärtor, sojabönor (gmo-fria). Den som bor när en Picard kan också hitta bra frysta ekologiska grönsaker i deras frysdiskar.

På bordet:
Citroner, äpplen, bananer, apelsiner, tomater, avokado

I fönster:
Basilika, koriander, persilja

Linssallad och ädelostendiver 
Linssalladen får jag aldrig nog av. Kan äta den varje dag. Passar utmärkt till allt grillat, till exempel halloumi. Ädelostendiver är delikat som tilltugg. 

Linssallad:
Gröna linser (gärna blötlagda, men ekologiska på burk fungerar med)
En burk kapris
En finskivad purjolök
Rejält med pumpafrön
God olivolja
Salladskrydda

Jag blandar ihop allt och det ska gärna så och dra i kylen under dagen. Ha på rikligt med salladskrydda och använd inte vinäger. 

Ädelostendiver:
Endiver
Crème fraiche
Ädeloset
Valnöt

Skär bort botten av endiven och plocka varsamt isär bladen och lägg dem på ett stort fat. Mosa ädelost med crème fraîche (ju mer ost, desto starkare, en smaksak). Lägg en klick på endiverna och toppa med en valnöt. 

Återupptäckte hur gott det är att toppa en bit bröd i en god olivolja. Med en gnutta salt. Så enkelt och ljuvligt gott. Nu är inte vitt bröd det nyttigaste, men ack så gott då och då

Ett tips  i melontider är att skiva upp olika sorter och äta med after eight. Kanske låter konstigt, men det är så gott. Vattenmelon+after eight=sant. En uppdaterad version av päronhalvor med after eight i ugn som vi 70-talister är uppvuxna med. 

Maxad currypanna
Broccoli, fänkål, lök, vitlök, ingefära, banan, dadlar, kokosolja, gurkmeja, curry. Toppa med kokosflingor och crème fraiche.

Skölj, dela, skala, hacka och fräs allt tillsammans i en panna tills grönsakerna är mjuka. Tar ca 15 minuter. Häll på lite vatten som får koka in. Toppa med en klick crème fraiche.

Jag började tidigt att laga mat, bilden är från min farmors kök. Min farmor är min stora matinspiration. Hon lagade mat intutitivt men med precision. 

Här kommer receptet på världens godaste äppeldryck. Ett fantastiskt alternativ i glöggtider. Vi har alltid en kastrull på gång i december. Dessutom innehåller den bara nyttigheter. Inte minst färsk ingefära som är av de tre rötterna "Trinity Roots" som är så välgörande enligt den yogiska traditionen. De andra två är lök och vitlök. Rekommenderas dock inte till äppeldrycken...

Det du behöver är:
En god äppeljuice
Torkade nejlikor
Torkad stjärnanis
Kanelstänger 
Färsk ingefära (skalad och skuren i bitar)

Proportionerna kan du variera efter tycke och smak. En del gillar kanel bättre, andra stjärnanis. Jag brukar ha 1,5 liter äppeljuice, 10 nejlikor, 2 stjärnanisstjärnor, 2 kanelstänger och 4 cm ingefära. Cirkus. Saknar jag någon ingrediens, hoppar jag över den. 

Häll allt i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i ca tio minuter. Håll koll när det kokar upp, för då kokar det lätt över. Tro mig, jag vet...Låt det sedan stå och dra ett par timmar på ett svalt ställe. Har man balkong är det utmärkt. Annars får man låta det svalna innan man sätter in det kylskåpet.

Bäst är att låta det dra ett bra tag. Då blir det extra sting från ingefäran.

Så här fina matpaket får man med sig på vandrings- och yogaretreat på Omberg.