Yogipaltunn

Skillnad mellan att släppa taget och ge upp

I Yoga Journals nyhetsbrev tar de upp utmaningen att släppa på kontrollen. Att det finns en skillnad mellan att släppa taget och att ge upp.

 

Kontrollbehov är något jag hela tiden behöver titta på. Jag vet att det finns där. Att jag kan bli rädd om jag inte upplever att jag har kontroll. Fast jag innerst inne vet att jag inte kan kontrollera. Jag kan se hur mitt kontrollbehov växte snabbt runt 20 års ålder och framåt. Jag kan förstå och känna starkt med hur jag upplevde världen då. Men det betyder inte att jag måste känna så för evigt.

 

För kontrollbehovet tar så mycket energi. Att hela tiden vara steget före, tar mig ifrån nuet. 

 

Kontroll och ansvar hänger ihop för mig. Jag vill vara en person som tar ansvar. Samtidigt kan det resultera i att jag tar ansvar från andra. Vilket i långa loppen inte är rättvist. 

 

När jag jobbade som lärare hade jag nära kontakt med skolpsykologen. Jag hade nämligen en tendens att ta med mig dagen hem. Gick i huvudet igenom vad som hänt och försökte hitta lösningar på problem som uppstått. Psykologen lärde mig att när jag gick ut från klassrummet skulle jag säga hej då till alla elever, lärare och skolledning. Jag skulle bokstavligen stänga dörren till den delen av livet och inte öppna den förrän jag kom tillbaka dagen därpå.

 

En metod som vissa dagar fungerade utmärkt. Inte alltid, men med hjälp av andra verktyg hittade jag en balans. 

 

Nu blev det mycket...jag som bara skulle rekommendera nyhetsbrevet. Hur som, jag lär komma tillbaka till detta ämne om kontroll...


Läs här

Yoga Journal om kontroll

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar