Yogipaltunn

Ommaborgen

Nu har vi bytt trerätters på Ombergs turisthotell mot vandrarhem, gulaschsoppa och vandringar. Fantastiskt. Berget bjuder varje dag på något nytt. Vi har varit här flera, flera gånger. Men blir lika tagna varje gång. Igår var vi förbi Ommaborgen. Där bor enligt sägen Drottning Omma. Hade hunden Melker varit en tik, hade hon fått heta Omma. 

 

I informationsbroschyren för Omberg står det så här:

 

"Drottning Omma. Ombergs eviga härskarinna. Hennes viktigaste uppgift är att värna och förvalta berget, dess växter och djur. Det gör hon klädd i dimlätta slöjor och en mask som ett uvansikte. Myterna om drottning Omma är många. Genom taket i Rödgavels grotta sipprar vattnet ner i Vättern. Enligt sägnerna är det drottning Omma som sörjer en förolyckad friare. kalla vintrar fryser drottning Ommas strida tårfloder långa istappar ner i grottan".

 

Själva borgen är en ruin idag. Men sätter man sig där och blundar. Ja, då kanske Omma kommer på besök...

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar