Yogipaltunn

Den delade andningen

Igår höll jag i en workshop om andning. Ett ämne som fascinerar. Att kunna bemästra sin andning genom Pranayama är ett enormt verktyg. 

 

Vi pratade om att Pranayama är en av de åtta delarna i Patanjalis hjul. Pran är den första enheten, Ayama är expansion. Prana är livsenergi. Så Pranayama handlar om det få den första enheten att expandera så att livsenergin kan flöda fritt inom oss. 

 

Enklaste sättet att förstå hur andningen fungerar är att praktiskt testa olika andningstekniker. Så vi gick igenom alltfrån långa djupa andetag, via eldandning och vidare till tekniker som segmenterad och alternerad andning.

 

Vi tog också upp det här med att vi delar våra andetag. Din utandning, blir min inandning. Att vi alla är sammankopplade via andningen. Illustrerade det med tavlan "We Are All Connected". Att vara "connected" är ett begrepp som numera är kopplat till marknadsföring för mobiltelefoner.  Kanske tänker vi inte längre på hur mycket vi delar med varandra. Att andetaget är demokratiskt. 

 

Lättast - och kanske tråkigast - är att känna andetaget från någon röker. En rökares utandning går rakt ner i din inandning. 

 

Vi gjorde även pass för att stärka lungorna och avslutade med en mantrameditation. Pavan Guru, som stödjer Pranan och andetaget. 


Nedan kan du lyssna på en fin version av mantrat.

 

En spännande förmiddag som jag kommer att göra om. 

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar