Yogipaltunn

Form och förändring

Några ord om form och förändring. Igår gick jag nerför en helt vanlig trappa i Stockholm och såg mig plötsligt gå där i olika åldrar. Eftersom jag har bott här i hela mitt liv så har jag också vandrat samma vägar. 

 

Jag såg den lilla flicka som skuttade ner, den försiktigare 10-åringen, en vilsen tonåring, en bestämd 20-åring och en stressad trettioåring. Det fick mig att fundera över vad det gör med en människa att bo på samma ställe, mot att flytta omkring. 

 

Är man kvar på samma ställe, måste man förändras inom sig. Flyttar man omkring så sker förändring först utanför en själv och sedan inom. Detta resonemang är självklart förenklat. Och det finns ett värde i båda. Att kunna uppleva samma plats i olika skeenden är fascinerande, att få möta nytt och växa genom det är utvecklande. Så lite av båda, tack. Den moderna livsstilen möjliggör just det. Med  det nya - sett ur ett historiskt perspektiv - resandet som vi kan göra till jordens alla hörn, men ändå ha en fast plats att återvända till. 

 

Det finns en parallell till yogan som jag vill komma till. I olika yogaformer förhåller man sig olika till just formen. I Ashtangan gör du en eller flera serier från solhälsning till savasana. I Kundaliniyogan har du fasta kryias, även om de varierar i tusental.

 

På senare år har det blivit populärt att bryta upp de äldre traditionerna (även de är i och för sig konstruerade en gång i tiden) och skapa nya former. Känns som ett tecken i tiden. Man ska göra sin egen grej. Medicinsk yoga är ett exempel på det. Det är kundaliniyogarörelser som plockats ihop i en ny ordning. Inom Hatha-yogan finns det en uppsjö av nytt. 

 

Fördelen med att göra till exempel Ashtanga är att du hela tiden jobbar med en konstant, en fast form. Du gör samma övningar. Det enda som förändras är du. Sett från det perspektivet tycker jag Ashtangan är oslagbar. Det går inte att skylla på något eller ta några genvägar, det här är de övningar du ska ta dig igenom. Punkt.

 

I Kundalinin är det också oerhört värdefullt att kunna gå tillbaka till en kryia och se vad som har förändrats. Med tillägget att det där också finns en kreativitet att välja pass. Vilket kan vara en avgörande skillnad om man tröttnar.

 

Vad gäller allt nytt känns det naturligt och självklart just nu. Jag testar gärna nya saker, men har stor respekt för de traditionerna som jag vet fungerar utmärkt för mig. 

 

Lite som mitt boende. Jag håller mig till Stockholm, men gör gärna utflykter och upptäcker nya platser. 

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar