Yogipaltunn

Indiskt/yogiskt mattema

Det var ett tag sedan jag hade med något recept här på bloggen. Så nu matar jag på med flera. Sedan många, många år tillbaka är jag med i en gourmetklubb. Låter kanske lite snobbigt, och det kanske är det också, men jag älskar mat. Det finns ett talesätt som säger att man ska äta för att leva, inte leva för att äta. Hm, kan man inte göra både och?

 

Till exempel när jag gick min yogalärarutbildning på Rootlight hade varje deltagare med sig en vegetarisk rätt som vi dukade upp som en lunchbuffé. Helt fantastiskt färgglatt, varierande och smakrik. Det är ett varmt minne jag tar med mig från utbildning, tillsammans med så många andra.

 

Så till sak. Igår var jag och en gourmetvän värdar för tillställningen. Vi går runt och är alltid två och två. På senare år har vi börjar tematisera maten. Det kan var allt från Norrländskt till en färg till en råvara. En gång hade jag och en annan av medlemmarna bestämt att ha "Julie & Julia" som tema, efter filmen med samma namn med Meryl Streep. Det är en sann historia om en amerikanska - Julia Child - som skriver ett praktverk om fransk matlagning. En fantastisk film! Se trailern här.

Vi lånade hennes gigantiska kokbok på biblioteket och började planera. Recepten var omständliga. Minst sagt. Massor av moment och ingredienser. Men vi gjorde detta noggrant och provlagade till och med hela måltiden. Gott blev det. Om jag inte missminner mig var det en kall sparrissoppa, bräserad kalvfilé med zucchinigratäng och tarte aux pommes. 

 

Men nu över till gårdagen. Indiskt/yogiskt. Som drink var det en smoothie med banan, kiwi, mangojuice, yogurt och korngräs (supernyttigt). Till det papadums med mango chutney och matyogurtdipp. Hade aldrig köpt papadums förut, men de finns i vanliga affärer. Man penslar på olja och så snabbt i i ugn en minut. Det går fort så man får hålla koll. 

Förrätt var Samsosas -  frasig piroger med Raita - en myntasås. Ni ser den på bilden högst upp. Ett tips är att servera pirogerna varma, mina hade svalnat och då blir de lite för krispiga.

 

Varmrätt Dal tikka masala. En linsgryta med mycket smak. 

Dessert Shrikand, en yogurtblandning med kardemumma, pistagenötter och honung. Glömde ta bild...

 

Till allt dracks det Amé. En alltid lika god dryck. Finns i olika smaker och kan köpas i vanliga affärer. Igår var de smak av fläder, citron och örter. Dessutom bubblar det glatt. 

Här hittar du recepten. Papadums får du läsa på förpackningen.

 

Samosas (piroger)

Raita (myntasås)

Dal tikka masala (gryta, här har de glömt att säga när kryddblandningen ska i, jag hade i den tillsammans med vattnet)

Shrikand (dessert)


Smaklig spis!

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar