Yogipaltunn

Yoga och skador - jag säger ahimsa!

 

Det har kommit en ny bok. "How Yoga Can Wreck Your Body". Det vill säga, hur yogan kan förstöra din kropp. New York Times ägnade fler sidor åt detta.


http://www.nytimes.com/2012/01/08/magazine/how-yoga-can-wreck-your-body.html?_r=2&pagewanted=1

 

Och det kom snabbt ett svar på Yoga Journals blogg.

 

http://blogs.yogajournal.com/yogabuzz/2012/01/is-yoga-unsafe.html

 

Vad tänker jag då om det här? Sätter jag teet i vrångstrupen av förvåning? Verkligen inte. Klart man kan skada sig när man yogar, och det illa om man pushar sig själv för långt. Nu är det stor skillnad på de olika yogaformerna hur fysiskt utmanande de är. Men generellt finns tumregeln om ahimsa, icke-våld. Och det inbegriper självklart även att inte skada sig själv. I kundaliniyogan poängterar vi gång på gång att man ska lyssna på kroppens signaler och beakta dem. Det ska inte göra ont. Då backar man i rörelsen. Sen gör vi heller inte huvudstående. 

 

Jag har själv skadat mig när jag har yogat. Och jag känner många andra som har gjort det. Inte sällan har det hänt efter att en instruktör har justerat och tryckt på för mycket för att man ska kunna komma in i en asana. I kundaliniyogan justerar vi inte med våra händer. Vilket gör att det kan ta längre tid att komma in i position, men skaderisken blir mindre då man själv styr. 

 

Det är så lätt att egot går igång och man bara VILL komma ett steg längre i en serie eller göra en asana riktigt snyggt. Det gäller säkert även för instruktörer som vill få en elev att gå framåt. Samspelet mellan lärare/elev är inte helt lätt. Då vi kommer till mattan med olika uttryckssätt och förmåga att både lyssna och se. Vi vill ofta göra bra ifrån oss, och i den strävan kan en hamstring dras ut för mycket, en axel stukas till eller en disk hamna fel. 

 

Jag kan ta mig själv som exempel. Jag har en rörlig rygg som kan böjas åt alla håll om den är varm. Men mina höfter är betydligt stelare. Det kan lura både mig och den som ska justera. Dessutom varierar dagsformen, det jag gjorde igår kanske inte fungerar idag. Lyssna in, lyssna in! 

 

Det är bra att skaderisken belyses och jag hoppas att det får yogisar att också upptäcka att yoga är så mycket mer än asanas. Även om det kan vara nog så häftigt att helt plötsligt greppa tag om handen bakom ryggen eller när magen vilar tungt mot låren i en framåtböjning. Det kan kännas som en metafor för livet utanför mattan. Att det man trodde var omöjligt, faktiskt är i allra högst möjligt. Med tillägget att Rom inte byggdes på en dag. 

 

Ahimsa!

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar