Yogipaltunn

Nytt på nattygsbordet

Nu plöjer jag boken om Zlatan. Wow, vilket flyt i berättande och historien är ju som väntat. Och mer därtill. Förstår verkligen att den hittar till många läsare.

 

Idag kom jag över Joan Didions "Blue Nights". Kommer börja med den parallellt. Med den sorg som beskrivs i boken kommer jag behöva läsa något kaxigare vid sidan om. Även om boken om Zlatan innehåller nog så mycket svärta och smärta.

 

"Blue Nights" handlar om förlusten av Joan Didions enda dotter. Jag behöver bara känna på boken för att vemodet ska ta tag i mig. Jag minns Didions bok "The Year of Magical Thinking" vilket var en makalöst naken och rakt på berättad historia om när hon hastigt förlorade sin make. 

 

Att gråta och släppa på trycket med hjälp av film, musik och böcker är befriande. Jag har en film som jag tar fram när jag känner att det trycker på inifrån, men jag håller emot. Det är Kieslowskis "Frihet - den blå filmen", med Juliette Binoche som Julie, en kvinna som förlorar sin familj i en bilolycka. 

 

Det är en enda lång djupdykning i sorgens bottenlösa värld och hur Julie vill göra sig fri från sitt förflutna. Det sägs inte så mycket. Det behövs inte. Allt vibrerar i filmen och det inre tillstånd om Julie befinner sig i griper tag i mig, gång på gång. 

 

.

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar