Yogipaltunn

Mer om Yin och Yang

Om du har läst inlägget nedan kanske du funderar mer över det här med Yin och Yang. Jag hämtar information från Agneta Nyholm Winqvists utmärkta "Leva med Feng Shui".

 

Först om själva symbolen. 

 

"Cirkeln står för den fullbordade rörelsen. Det svarta och det vita fältet står för kontraster. I varje ytterlighet finns en kärna av dess motsats, symboliserat av punkterna i det svarta respektive vita fältet. Balansen och harmonin som vi bör sträva efter återfinns i den svängda linjen där svart och vitt möts. Det kallas för den mänskliga komfortzonen. Där de två motpolerna yin och yang möts skapas dymanik och liv, och därur föds chi - den universella kraften."

 

Sen mer om krafterna:

 

"Det yin och yang beskriver är universums och naturens krafter. Se på symbolen som en klocka: Allra längst ner, tidigt på morgonen, börjar yang att växa, för att nå sin fulla kraft mitt på dagen. Därefter påbörjar yin sin resa, som växer under eftermiddagen och får sin höjdpunkt under natten.

   Man kan även se det årstidsvis: Under tidig vår börjar yang att växa och når sin höjdpunkt under sommaren. Yin tar form på hösten, och är som kraftfullast under vintern. På setta sätt rör sig allt liv i en cyklisk rörelse. Det föds, växer, blomstrar, mognar, stillnar förlorar sin kraft och dör. I dödsögonblicket föds det nya livet, den nya dagen, den nya årstiden. Det finns ingenting som dör längre än ett ögonblick."

 

Hon fortsätter: 

 

"Vi människor skulle må bra om vi kunde leva i enlighet med naturens cykler och acceptera dem som oundvikliga. När de här naturliga rytmerna av olika anledningar sätts ur spel mår vi inte bra, eftersom vi är skapade för att leva efter dem. Vi klarar av en obalans under en begränsad tid, men sedan börjar vi fara illa av det.".

 

Yang är

Himmel, berg, varmt, solen, ljust, stort, hårt, rakt , torrt, expanderande, aktivitet, uppåt, framåt, vertikalt, maskulint

 

Yin är 

Jord, dal, kallt, månen, mörkt, litet, mjukt, kurvigt, fuktigt, hopdragande, passivitet, neråt, bakåt, horisontellt, feminint

 

Det finns otroligt mycket spännande att lära sig om Feng Shui och Yin/Yang. Återkommer till det i andra inlägg. 

 


Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar