Yogipaltunn

Släppa taget

Nytt år. Nya drömmar. För att få plats med något nytt i våra liv, kan det ibland vara nödvändigt att släppa taget om något annat. Svårt, så svårt. Vi håller gärna kvar vid idéer, handlingar, fördomar, personer, saker. Man vet vad man har, men inte vad man får. Även när det gäller destruktiva handlingar, sådant som vi vet att vi inte mår bra av.

 

Jag brukar säga att under yogan kan man andas in mer livsenergi, prana, det man vill ha mer av. Och andas ut det man vill bli kvitt med. 

 

Att stillsamt börja se över vad jag vill ta med mig in i 2012, ska bli min hemläxa de kommande dagarna. Och vad jag följaktligen vill lämna bakom mig. Redan nu kan jag säga att jag vill lämna rädslan kvar. Rädslan över alltför mycket. Att någon ska försvinna, bli sjuk, skada sig. Att göra fel. Rädslan för andras rädsla. Ska skriva mer om rädslan i ett annat inlägg.

 

2011 var annars året då vi började ta stora, stora steg mot ett annat sätt att leva. Vi rensade fysiskt ur bland våra tillhörigheter, drog ner på kostnader, flyttade till mindre, sa upp mig från fast anställning. Kort sagt, vi tog medvetet  tag i alla surdegar i våra liv. Vände på stenar. Värderade. Kämpade.

 

Det var både fysiskt och psykiskt tungt. Stundtals ville jag ge upp. Gå tillbaka till det gamla. Misströstade. Vi kommer aldrig klara detta...det drog ut på tiden... det mesta tar längre tid än man tror...bakslagen kom och gick...och nu sitter vi här, nästan vid vägs ände av denna omgång av förändringar. Manegen är krattad för något nytt.  Mer yoga, mer kreativitet, mer tid för reflektion, mer hundtid, mer skidåkning. Sånt som vi gillar. Mer miljövänligt. När jag är stressad är det lätt att plastförpackningen åker ner i soptunnan, istället för i återvinningen...

 

Jag brukar ta hjälp av olika tekniker för att hjälpa mig att titta närmare på vad jag kan förändra och släppa taget om. 

 

En grundläggande bok som jag återvänder till om och om igen är "Ta steget ut ur rädslan, bli vän med ditt inre barn" av läkaren Thomas Krishananda Trobe. Om hur vi kan slägga taget om det förflutna och sluta identifiera oss med vår sårade självbild.

 

Han har också flera bra meditation tillsammans med hans livskamrat Amana. De finns på iTunes. Den som heter "Letting Go & Opening to Vulnerability"  återkommer jag till.

 

En bok som många redan har läst är "Rensa i röran med feng shui" av Karen Kingston. Alltid aktuell då nya - fysiska - saker ständigt kommer in i livet. 

 

Låter en rad ur Tennysons "Nyårsklockan" avlsluta inlägget:

 

"Ring in det nya och ring ut det gamla"!

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar