Yogipaltunn

Film, kreativt eller inte?

För nästan ett decennium sedan var jag på en kurs i personlig utveckling. Kommer inte riktigt ihåg vad den specifikt handlade om, men jag kommer ihåg att vi fick i uppgift att tänka på någonting kreativt.

 

Då sa jag:


-Titta på en bra film! 

 

Kursledaren tittade strängt på mig, som att jag inte förstått frågan. 

 

- Att titta på film är inte kreativt, sa han barskt. 

 

Och jag blev tyst. På det där sättet man kan bli tyst, när man är en ung tjej och en äldre man säger åt en. Mindre rolig tystnad.

 

Så här i efterhand kan jag förstå hans kommentar, det är ingenting jag skapar själv när jag passivt sitter och tittar. Men jag upplever icke desto mindre att det känns som att hjärnan kopplar massa kreativa tankar. Nya idéer om dialog, formspråk, kostymer, dramaturgi, psykologi...

 

Visst det är kanske mer som en katalysator för kreativitet. Men för mig ingår det i ett kreativt förlopp. 

 

Sen älskar jag att titta på film. Har tidigare lovordat tv-mediet. Så under julhelgen frossas det här i film. Hyrde inte mindre än 6 filmer idag. Något för alla, hoppas jag. Eller så blir det inget, för någon. Vi får väl se. Hade tänkt mig "Game of Thrones-boxen", men den hade inte kommit ut än. Vad tror du, när du ser mina förväntningar på bilden? Kommer jag bli besviken? 

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar