Yogipaltunn

Det här med traditioner

Satya, står för sanning. I förlängningen att vara sann mot sig själv. I jultider hänger inte bara misteln över våra huvuden utan även tunga traditioner. Julstrumpa, julbord, klappar, tomte. Glögg, lussekatter, skinka och Jansson. Städade rum, välhängd gran och tända ljus.

 

Vad är viktigt för dig? Genom yogan kan man komma närmare det som är kärnan av ens önskningar och kanske se traditioner från ett mer symboliskt plan. 

 

Personligen har jag gått igenom hela känslospektrat vad gäller jul och landat i en varm längtan efter närhet till mina kära, god mat och skön atmosfär. 

 

När livet kändes svårt och förlusterna haglade avskydde jag julen. Faktiskt. På riktigt. Det var något att ta sig igenom. Inte sällan med att glas rött i handen som suddade ut de vassa kanterna. Det var likadant med alla traditioner. Påsk, midsommar, födelsedagar. Varför göra på samma sätt, när ingenting ändå är som förut? För mig blev det helt absurt. Ändå uthärdade jag. Under flera år. 

 

Sakta men säkert började en mer försonande känsla infinna sig. De positiva aspekterna lös upp som juleljusen i granen. Julen lyfte från en privat sorgemanifestation till en sammanhållande, symbolisk ljushögtid. Samtidigt började jag skala bort händelser runt julen. Att man inte behöver ha fullt schema, utan låta juldagarna flöda friare och låta ett mer naturligt umgänge få plats. Att samlas i köket sent en kväll och börja plocka fram julrester. Att titta på flera filmer i rad. Att bara sitta bredvid varandra med varsin bok. 

 

Julafton är fortfarande uppstyrd, men känns ändå mycket lugnare. Första året vi skulle ha julfirande hemma hos oss bröt jag ihop fullständigt över julskinkan när jag inte hittade en bra termometer inför koket. Jag kände mig alldeles för ung för att ha den stora uppgiften att koka skinka. Alla känslor bara exloderade och vi hade kunnat doppa i grytan i ett tårbad. 

 

Några år senare behärskar jag skinkkoket, men i år går jag ett steg längre och köper en färdigkokt...Och jag längtar faktiskt riktigt mycket till att samla alla och vara tillsammans över ett bord med god mat.

 

Sat nam!

 

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar