Yogipaltunn

Tält, byar och värme

Igår skrev jag om det stundande ovädret. Och det kom! Oj, vad det blåste. Dagen var hög och klar. Hann fixa allt och vi hade satt upp ett tält. Klockan närmade sig fem. Då kom byarna, en efter en. Vi sprang runt med gaständarna som om de vore Harry Potters trollstav och försökte hålla lågorna brinnande. Det var en kamp dömd att förlora. Voldemort svischade fram mellan grenarna och släckte allt liv.  Alla fina lyktor som hängde i träden, fick smälta in i mörkret. Inte ett ljussken så långt ögat kunde nå.

 

Men som i alla omtyckta sagor blev slutet gott. (Eller läs blogginlägget om gott och ont, för vem vet?) Tacka tältet för det. Vi hängde ut en gammal ljuskrona och tände den. Ett tips! Kvällen blev i alla fall varm på insidan när alla fina grannar kom. Regnet fortsatte att trumma på tälttaket, men efter ett tag märktes inte ens det. 

 

Det här med att ha gäster är något jag är uppvuxen med. Ofta. Tyckte jämt att det var något på gång. Så det känns väldigt naturligt att samla de vi tycker om. Och ofta blir det många åt gången. 

 

Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att titta på sina egna krav och behov av perfektion. En vän sa att livet kortas med fem minuter strax innan gästerna kommer och alla irrar omkring stressat för att få det sista gjort. För hur planerad jag än må vara, det är alltid massa kvar på slutet. 

 

Tack och lov, jämnas de här fem minutrarna ut när det är över och känslan av innerlig glädje över alla härliga gäster infinner sig.

 

Ett annat dilemma jag har är att jag inte kan laga mat när jag har gäster. Tycker det ser fantastiskt ut när värden eller värdinnan står i köket och filéar en fisk medan gästerna får en drink och varsin skärbräda att göra sallad. Att alla får hjälpa till. Men jag har inte den förmågan. Kan inte prata och laga samtidigt. Tänker lite snällt om mig själv och vänder oförmågan till en förmåga och kallar det Dharana, dvs fokus. En av tårtbitarna i Patanjalis hjul. Jag håller fokus på en sak. 

 

Jag kommer tillbaka till det här med gäster och traditioner inom kort. Ett högaktuellt ämne för många i jultider.

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar