Yogipaltunn

Vata, Pitta och Kapha

Som utlovat kommer här några rader om Doshor. Det finns tre: Vata, Ptitta och Kapha. Oftast är någon av dem dominant inom oss. Och det kan skilja sig mellan den mentala och den fysiska kroppen. Vilket innebär att mitt sinne kan vara Vata-dominant (lättrörligt, flexibelt, omväxland) medan min kropp kan vara Kapha-dominant (långdistansare, uthållig, seg).

 

Vad spelar det då för roll att veta vad man är? För mig har det varit ett av många verktyg för att må bättre och fungera bättre i relationer. Inom Ayurvedan är mat medicin och att veta vilken mat jag ska äta för balansera min starka Vata är något som hjälper mig. Till exempel att jag verkligen behöver VARM mat och gärna ska äta Trinity Roots (lök, viklök, ingefära). Vilket inte är svåra råd att följa.

 

När det kommer till relationer är det utmärkt att veta vilka doshor som dominerar hos de närmaste. Det gör att små vardagsirritationer kan härledas till vilken dosha som är i farten och balansera den. Till exempel om min Vata går igång för mycket och vill förändra allt, behöver jag balansera den med lite Kapha. Lugna ner sinnet en aning, kanske med hjälp av en andningsövning. 

 

Det finns massor av bra böcker inom Ayurveda. Några jag rekommenderar är:

"Ayurveda för kropp och själ" av Eva Sanner och Peter Ljungsberg

"Ayurveda för sinnet" av Janesh Vaidya

"Textbook of Ayurveda" av Vasant Lad

 

På nätet har jag hittat en bra översikt:

http://www.vedayoga.se/index.php?page=behandlingarbehandlingar

 

Det bästa sättet att verkligen ta reda på sina doshor är att träffa en Ayurvedisk hälsorådgivare.

Senaste inlägg

Bloggarkiv

Länkar